Koordinate: 
Fotografije: 
Opis: 
U vodenici Mitrovica po tradiciji starih vodenicara, duzoj od jednog veka, jos uvek bruje ceketala i tutnji vodenicarsko kamenje gde se i danas melju brasna od probranih zrna sa zlatarskih njiva. Vodenica Mitrovica na Milesevki, nestvarna slika za naseljeno mesto, retkim namernicima atrakcija, planincima dah zavicaja i davno prohujalog vremena. Ovo je poslednja vodenica na reci Milesevki i jedna od retkih u citavom Polimlju koja je odolela zubu vremena. U vodenici Mitrovica se proizvodi 5 vrsta integralnog brasna: - HELJDINO BRASNO Heljda je hlebna biljka sa naucno potvrdjenim lekovitim svojstvima. Heljda i proizvodi od nje, mogu se preporuciti kao zdrava hrana, posebnih nutritivno lekovitih svojstava, zbog cega bi trebala da bude sto vise zastupljena u ishrani svih starosnih grupa. Od heljdinog brasna mogu se pripremati sve vrste testa i pita od kojih je najpoznatija heljdopita. - RAZANO BRASNO Raz je posebno bogata manganom, selenom, kalijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem i cinkom. Sadrzi i vitamine B komplesa kao i vitamine E. Raz ima relativno malo glutena, sto je znacajno za one koji su blago osetljivi na ovaj sastojak. Ova zitarica sadrzi manji procenat skroba od psenice i ima nizi glutenski indeks, pa je posebno pogodna za ishranu dijabeticara. - JECMENO BRASNO Kad se radi o zitaricama, jecam je na prvom mestu po pitanju zdrave ishrane. Ova vekovima stara zitarica puna je vlakana, sadrzi vazne vitamine i minerale, veoma malo masti, i kao sve biljke, nema holesterola. Od jecmenog zrna dobija se brasno visoke hranljive vrednosti, posebno bogato vitaminom B12 koji je redak u namirnicama biljnog porekla. - KUKURUZNO ZUTO BRASNO Za kukuruz se kaze da je ,,zlatno zrno" lako svarljiv i hranljiv sa bioloskim vrednim sastojcima. Odlican je izvor gradivnih materija. Jela od kukuruza su ukusna i zdrava u skoro svim oblicima i kombinacijama. Dobar je izvor skroba, biljnih proteina, slozenih secera i folata. Mlevenjem zrna kukuruza dobija se kukuruzno brasno. Od kukuruznog brasna se priprema: hleb, proja, kacamak, kolaci i dr. - PSENICNO INTEGRALNO BRASNO Psenica je neizostavan deo ishrane coveka i osnovni izvor slozenih ugljenih hidrata. Od psenice se pravi osnovno belo brasno koje se dobija odstranjivanjem kosuljice i klice od zrna, zato ima belu boju. Nemaju biljna vlakna jer ostaju u mekinjama. Mlevenjem celog zrna psenice dobija se integralno psenicno brasno koje je, sa druge strane, bogato vitaminima i mineralima. Tel: +381 64 055 5537 Milesevska 267 31300 Prijepolje